Deze reuze bosbessen, zijn blauwe bessen, familie van de bosbes.
Het plantmateriaal is van oorsprong afkomstig uit Amerika. Daar heeft men de in het wild voorkomende bosvariëteiten tot deze grote heerlijke bessen ontwikkeld. Vergeleken met de wilde bosbes is de blauwe bes voller, zoeter en sappiger.
Blauwe bessen kun je zo uit de hand eten, combineren met yoghurt, verwerken in smoothies, ijs of een fruitsalade. Maar ook in gerechten als pannenkoeken en muffins zijn ze heerlijk. Op allerlei lekkere manieren te eten dus en ook nog eens heel goed voor je!
De blauwe bes is zoet, voedzaam en bevat weinig calorieën. Maar wat maakt de blauwe bes zo gezond voor je?
We zetten de gezondheidsvoordelen hieronder voor je op een rijtje.
De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen. Maar denk er wel aan dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen weer vertragen.
Blauwe bessen bevatten antioxidanten, het blijkt dat ze zelfs de hoogste antioxidantwerking hebben van de soorten groenten en fruit die veel gegeten worden. DNA-schade is een deel van de reden waarom we ouder worden en het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes zoals kanker.
Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, kunnen ze helpen om bescherming te bieden tegen DNA-schade, doordat ze een deel van de vrije radicalen, die de schade aan ons DNA veroorzaken, neutraliseren.
Antioxidanten bevorderen ook de collageenproductie. Collageen een natuurlijke stof die de huid elastisch en daardoor jong houdt. Verder werken antioxidanten cholesterolverlagend en ontstekingsremmend.
De blauwe bessen zijn rijk aan de bloeddrukverlagende stoffen kalium, calcium en magnesium. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig blauwe bessen eten de bloeddruk verlaagt.
Door het eten van blauwe bessen krijg je anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Als je genoeg van deze kleurstoffen binnenkrijgt kan dit de kans op een hartaanval verkleinen.
Een urineweginfectie is heel vervelend. Het is bekend dat cranberry sap wordt gelinkt aan het voorkomen van deze infectie. Blauwe bessen zijn nauw verwant aan cranberry’s en bevatten net zoals de cranberry’s stoffen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën zich hechten aan de urineweg wand. Nuttig om een urineweginfectie te voorkomen!
Copyright © 2021 – Designed door Buitenhuisjes Webdesign
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |