Blauwe bessen

blueberries_t20_v2LOb3
Het gezondste fruit

Waarom blauwe bessen?

Deze reuze bosbessen, zijn blauwe bessen, familie van de bosbes.
Het plantmateriaal is van oorsprong afkomstig uit Amerika. Daar heeft men de in het wild voorkomende bosvariëteiten tot deze grote heerlijke bessen ontwikkeld. Vergeleken met de wilde bosbes is de blauwe bes voller, zoeter en sappiger.

Blauwe bessen kun je zo uit de hand eten, combineren met  yoghurt, verwerken in smoothies, ijs of een fruitsalade. Maar ook in gerechten als pannenkoeken en muffins zijn ze heerlijk. Op allerlei lekkere manieren te eten dus en ook nog eens heel goed voor je!

De blauwe bes is zoet, voedzaam en bevat weinig calorieën. Maar wat maakt de blauwe bes zo gezond voor je?

We zetten de gezondheidsvoordelen hieronder voor je op een rijtje.

twenty20_538cf97a-c4c7-4945-873b-5fa1b6fa5aff

5 voordelen van de blauwe bes

1. Voedingsstoffen

De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen. Maar denk er wel aan dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen weer vertragen.

2. Antioxidanten

Blauwe bessen bevatten antioxidanten, het blijkt dat ze zelfs de hoogste antioxidantwerking hebben van de soorten groenten en fruit die veel gegeten worden. DNA-schade is een deel van de reden waarom we ouder worden en het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes zoals kanker.
Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, kunnen ze helpen om bescherming te bieden tegen DNA-schade, doordat ze een deel van de vrije radicalen, die de schade aan ons DNA veroorzaken, neutraliseren.
Antioxidanten bevorderen ook de collageenproductie. Collageen een natuurlijke stof die de huid elastisch en daardoor jong houdt. Verder werken antioxidanten cholesterolverlagend en ontstekingsremmend.

3. Verlaagd de bloeddruk


De blauwe bessen zijn rijk aan de bloeddrukverlagende stoffen kalium, calcium en magnesium. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig blauwe bessen eten de bloeddruk verlaagt.

4. Verkleind de kans op een hartaanval

Door het eten van blauwe bessen krijg je anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Als je genoeg van deze kleurstoffen binnenkrijgt kan dit de kans op een hartaanval verkleinen.

5. Voorkomen van urineweginfecties

Een urineweginfectie is heel vervelend. Het is bekend dat cranberry sap wordt gelinkt aan het voorkomen van deze infectie. Blauwe bessen zijn nauw verwant aan cranberry’s en bevatten net zoals de cranberry’s stoffen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën zich hechten aan de urineweg wand. Nuttig om een urineweginfectie te voorkomen!